Українські реалії. Як захистити своє здоров’я?

5 September 2019
Українські реалії. Як захистити своє здоров’я?

Нещодавно організація USAID (Агентство США з міжнародного розвитку) разом с благодійним фондом «Пацієнти України» опублікували велике дослідження «(Без)коштовна медицина».

Скільки грошей пересічний українець витрачає на лікування зі свого гаманця?

Згідно з результатами дослідження, понад 56% пацієнтів вживали лише частину прописаних ліків з фінансових причин. В 2014 році 46% загальних витрат на охорону здоров’я було сплачено «з власної кишені», тоді як у Польщі цей показник становить 24%.

97% пацієнтів, які лікуються стаціонарно, сплачували за ліки самостійно. 84% респондентів, що були госпіталізовані протягом останнього року та мали витрати на ліки, зазначали, що їм було важко чи неможливо знайти необхідні кошти на ліки.

Ще одне дослідження підтверджує інформацію, щодо самостійного придбання ліків. За даними, які опубліковано «Індекс здоров’я. Україна 2016» 97% амбулаторних пацієнтів, яким призначили ліки, сплачували за них самостійно.

Згідно дослідження «Індекс здоров’я. Україна 2018» за останні 30 днів пересічний українець витратив власні кошти на медикаменти у розмірі 572 грн.

На думку 94% учасників фокус-групп, основною проблемою, пов’язаною з лікарськими препаратами в Україні, вважається дороговизна, яка робить їх недоступними для населення.

Чому хворі уникають звернень до лікаря ?

  • 25% опитуваних стверджують, що не звернулись до лікаря з фінансових причин (витрати на послуги, ліки, транспорт)
  • 7% не довіряють медичному персоналу, їх кваліфікації
  • 13% не звертаються з причини великих черг в медзакладах

Чи допомагає вирішити проблеми сучасної медицини в Україні добровільне медичне страхування ?

Однозначно, так.

Медичне страхування повністю забезпечую ліками та дає змогу їх отримати в зручній для вас аптеці або з доставкою додому та лікарню, що повністю виключає оплату ліків пацієнтом «з власної кишені».

Застрахований має змогу відвідати лікаря у зручний час, без «живої черги», що дозволяє економити час.

Медичне страхування забезпечує повну діагностику не тільки при сезонних хворобах, а дозволяє діагностувати тяжкі захворювання на ранніх стадіях (онкологія, тяжкі серцево-судинні захворювання та інші.)

Застраховані повністю забезпеченні при стаціонарному лікування. Страховий захист дає можливість не хвилюватись за власні кошти і лікуватись у найкращих приватних та державних медичних закладах України.

Висновки:

В Україні є реальна проблема в сфері медичної допомоги. Ця проблема є мультифакторною і включає в себе багато аспектів: мінімальна заробітна плата, рання діагностика тяжких захворювань, ціни на медикаментозне лікування, доступність медичних консультацій та інші.

Проведення таких опитувань і досліджень говорить про те, що у державі існує розуміння проблематики та чіткий курс на реформування медичної допомоги в Україні.

Одним з інструментів покращення медичної допомоги є добровільне медичне страхування.

Медичне страхування – це працююча альтернатива державній «безоплатній» медицині, котра на сьогодні здатна закрити всі потреби населення у медичній допомозі.