Інтерв’ю із засновницею компанії

15 December 2020
Інтерв’ю із засновницею компанії

Підбиваємо підсумки сповненого викликами 2020 року. Ділимося інтерв’ю із засновницею компанії, Інною Гарцуєвою. Поговоримо про тенденції на страховому ринку, точках зростання і прогнозах на 2021 рік.

Ми не відчуваємо стагнацію,
– Інна Гарцуєва, засновник і керівник брокера Страховий адвокат

 

Якщо щорічний приріст медичного страхування за останні 5 років склав близько 15%, то в 2019 році – 28,2%.

Це сталося за рахунок українського бізнесу. Саме вони почали впроваджувати підтримку з медицини для свого персоналу. Всі очікували зростання іноземних компаній. Однак завдання від іноземних компаній – не збільшувати витрати.

Що ж стосується 2020 року, то тільки серед наших нових клієнтів 41% – це компанії, які вперше зайшли до медичного страхування.

Це дуже велика перемога, що багато компаній впроваджують медичне страхування, дають співробітникам соціальні гарантії та захист.

Ми майстри впровадження програм, активно йдемо в регіони, в виробництва. Проорюємо цілі пласти, аналізуємо, навчаємо, як користуватися страховкою.

 

Про страхові компанії на ринку

 

Зараз ми працюємо з 28 контрагентами, ризикові й лайфові агенти, наші партнери.

Щокварталу ми проводимо моніторинг страхових компаній за критеріями:

  • фінансова стабільність
  • швидкість дозвону і якість обслуговування медичного асистансу
  • своєчасні виплати за страховими випадками
  • своєчасні виплати клінікам-партнерам
  • лояльність страховика до клієнта
  • відгуки наших клієнтів

При проведенні тендеру у HR-менеджера виникає безліч запитань: в якій компанії застрахувати своїх співробітників, як уникнути ризиків, яку програму вибрати, як отримати знижку і т.д.

Всі ці питання варто передати професійному гравцю, який буде працювати на стороні клієнта.

Брокер допоможе вибрати стабільну страхову компанію і складе розширену програму страхування.

 

Медичне страхування – бум на страховому ринку України

 

Помітний приріст по медичному страхуванню в 2020 стався за рахунок змін на ринку праці, пандемії та нових тенденцій в компаніях різних сфер.

Наприклад, компанії, які мають партнерства з IT сектором і бачать, як успішно закривають медичне страхування в IT, також активно впроваджують соціальні пакети. Тут ми можемо говорити про рекрутингові компанії, дизайн-студії, тощо.

І раніше тренд приросту по медицині поширювався на зростаючі компанії, то тепер ми бачимо іншу тенденцію. Якщо компанії не можуть підняти заробітну плату або змушені переглянути її або, можливо, ввести понижуючі KPI, то тут вступає повна компенсація медичного страхування.

Також цього року ми розширили портфель юридичних осіб та застрахували 52 нові юрособи за виплатною програмою, страхування від COVID-19.

 

Чому юрособи масово купують страховки?

 

Юрособи масово купують страховки по ковід. Тільки в жовтні до програми підключилися +52 юрособи по всій країні. У нас була черга на випуск договорів.

Тут декілька причин. Одна з них – важке адміністрування процесу. Тут знову ж таки, є страховий брокер. Всі запитання можна поставити брокеру. Адже при такій кількості моментів по здоров’ю, штат HR-фахівців потрібно збільшити в кілька разів. А ніхто до цього не готовий. Єдиний дієвий спосіб – це перенаправити всі завдання брокеру.

Ще одна з причин – це те, що ніякий сервіс отримати не можна. Від covid немає хорошої страховки. І це при тому, що витрати істотні: тут і КТ, і ПЛР, і медикаменти, і медичні послуги. Коли співробітник застрахований по виплатній програмі, при настанні події, він на руки отримує 10 000 грн живими грошима.

Також, як правило, якщо захворює один співробітник, то на цьому випадки підтвердження діагнозу в компанії не закінчуються. Бізнес витрачає великі суми на організацію ПЛР-тестування. Простіше закрити це питання страховкою.

 

Про попит на інші страхові продукти

 

За статистикою за січень-вересень 2020 у нашій країні від хвороб системи кровообігу померли 287 501 осіб, від новоутворень – 58 516 осіб. Смертність від серцево-судинних захворювань все одно в 70 разів вище ніж від вірусу. Тому страхування від критичних захворювань все більше цікавить компанії і попит зростає.

Вартість такої програми невелика, але виплата від 100 000 грн. до 1 млн. грн. У нас цього року є кейс серед наших застрахованих по виплаті в 3 млн. Перестраховиком за цим кейсом виступає і несе відповідальність, наш партнер, європейська лайфова компанія Gen Re.

Важливо звернути увагу, що бюджети, виділені на тренінги, конференції, перенаправлені на страхування від онкології, від критичних захворювань.

Вивільнився бюджет на навчання, але при цьому потреба утримувати кваліфікований персонал залишилася. А ключове питання сьогодні пов’язане зі здоров’ям.

Договір зі страхування від нещасного випадку і критичних захворювань не допоможе вберегтися від травм, але точно вбереже людину від непередбачених витрат. Наприклад, тільки в Києві за два дні грудневої негоди понад 1 000 осіб звернулися до травмпункту.

 

Що ви порадите компаніям, які тільки збираються впроваджувати медичне страхування в компанії?

 

Визначитися з бюджетом і почати з найнеобхіднішого.

Все залежить від того, який персонал, яка сфера діяльності. Тому що айтішникам потрібна одна програма, а людям на виробництві – інша. Обов’язково потрібно враховувати і вікові моменти.

У нас на супроводі 260 юридичних осіб та жодна страхова програма не повторюється. Не буває однакових колективів, тому не буває однакових програм. Для кожної команди ми пишемо індивідуальну програму під потреби.

 

На що очікувати в 2021?

 

ВООЗ визнає, що коронавірус навіяв людям постійний страх захворіти, інфікувати інших, або навіть втратити роботу. Зараз ризик втрати здоров’я став більш відчутним і корпоративне медичне страхування – це захист і гарантії, можливість убезпечити родину від раптових витрат.

Нацбанк затвердив стратегію розвитку фінтеху, небанківського сектору, зокрема, і регулювання страхового ринку.

У планах забезпечити населенню максимальний доступ до фінансових послуг і продуктів, збільшити частку покриття медичним страхуванням населення України. Планують поліпшити умови для ринку медичного страхування і якість надання медичних послуг.

Але на сьогодні допомогти можуть тільки керівники і власники бізнесів!

Доступність за ціновою політикою медичного страхування, реформа державної охорони здоров’я та постійне подорожчання медичних послуг, роблять страхування раціональним вибором.

Фахівці потребують соціального захисту, гарантій. І єдиний цивілізований спосіб – це медичне страхування. Ціна питання – вартість щоденної чашки кави.

Повторюся, це велика перемога, що все більше підприємств впроваджують соціальні пакети для співробітників.

І цей тренд зростатиме. У 2021 році ще більше українців отримають корпоративну медичну страховку, а значить, і впевненість в період невизначеності.