Авітаміноз і гіповітаміноз

27 March 2018
Авітаміноз і гіповітаміноз

Ознаки авітамінозу (відсутність в організмі вітамінів) і гіповітамінозу (недостатня кількість вітамінів) в переважній більшості випадків виявляються навесні.

Причиною цих станів стає недостатнє надходження біологічно активних сполук (вітамінів) з їжі і мала тривалість світлового дня в холодну пору року.

Найчастішими симптомами авітамінозу  і гіповітамінозу є:
  • загальна слабкість,
  • підвищена стомлюваність,
  • порушення сну,
  • ламкість волосся і нігтів,
  • одночасна поява декількох “проблемних” зубів.

Для профілактики нестачі в організмі вітамінів лікарі радять приймати в січні – березні комплексні препарати, що містять в своєму складі вітаміни і мінерали в профілактичних дозах. При цьому потрібно звертати увагу на відповідність обраного препарату віком людини – на прилавках аптек можна знайти спеціальні комплекси для немовлят, дітей молодшого та середнього віку, підлітків, чоловіків і жінок.

Профілактично приймати вітаміни необхідно протягом 30 днів поспіль під час сніданку чи обіду, при цьому 1 таблетка препарату містить добову кількість корисних речовин. Через 30 днів прийому вітамінного комплексу краще зробити перерву на 1 місяць – якщо симптоми нестачі вітамінів зберігаються, то можна почати прийом нової упаковки.

У тому випадку, коли симптоми нестачі вітамінів на тлі профілактичного прийому комплексних препаратів зберігаються або ж під час вітамінізації з’являється біль в животі, висипання на шкірі, необхідно обов’язково звернутися за консультацією до лікаря.

Візит до лікаря необхідний людям, які страждають на хронічні захворювання травної системи, нирок, органів кровообігу – таким пацієнтам лікар може рекомендувати прийом спеціальних лікувальних вітамінних комплексів або додатковий прийом окремих вітамінів.