Застудився? Тримай «аскорбінку», з’їж апельсин.
Та чи справді ми так багато знаємо про вітамін С, його користь для організму?
🍊 Розглянемо топ-3 міфів про вітамін С
Міф #1
Ефективний засіб при лікуванні застуди.
Вплив на перебіг застуди не доведений. Вітамін С також не сприяє профілактиці ГРВІ й не скорочує тривалість лікування.
Міф #2
Цитрусові та таблетки.
Отримати цей чарівний вітамін можна у їжі рослинного походження.
Наприклад, один червоний солодкий перець містить 200-300 мг аскорбінової кислоти. Це в 4 рази більше, ніж в апельсині таких же розмірів.
Найбільше вітаміну С знаходиться в таких продуктах: цитрусові, ківі, червоний перець, броколі, смородина, полуниця.
Для більшості людей здорове і правильне харчування забезпечує достатню кількість вітаміну С.
Міф #3
Вітамін C знижує ризик виникнення онкологічних хвороб.
Такі висновки були через здатність вітаміну зміцнювати імунітет, підвищувати опірність організму до захворювань. Однак дослідження довели, що на розвиток онкопатології рівень аскорбінової кислоти в організмі не впливає.
А тепер поговоримо про факти.
Чи корисний вітамін С?
- Дефіцит вітаміну С викликає захворювання під назвою «цинга».
- Вітамін С допомагає боротися з анемією.
- Також бере участь у процесах метаболізму, захищає молекули від пошкодження активними формами кисню.
- Дбає про серцево-судинну систему.
- Допомагає засвоювати залізо.
- Сприяє схудненню та уповільнює старіння шкіри.
Але будьте обережні. Величезні дози цього вітаміну можуть спричинити: діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння.
Бережіть себе та не забувайте про страховий захист.